Thursday 13 October 2016

Uitzending over het Ecohuus

Uitzending over het Ecohuus
In de aflevering van BinnensteBuiten van 11 oktober (op 00:52 en 10:25) vertellen Frans van Herwijnen en zijn vrouw Mariette het ideale huis wilden: energieneutraal en goed voor de gezondheid. 

Bouwkavels vrij
'In eerste instantie wilden we onze oude woning verbouwen,' licht hij toe. 'De kosten liepen al snel hoog op, zodat we net zo goed nieuw konden gaan bouwen.' Zijn vrouw vult aan: 'Ik zei toen min of meer voor de grap dat er nog enkele bouwkaveltjes waren in Huissen.' Frans sprong meteen op de fiets om te gaan kijken. De knoop werd snel doorgehakt. D+B Architecten in Arnhem ontwierp de woning volgens de passiefhuisprincipes met hoge Rc-waardes van 8 tot 10.

Bio-ecologische materialen
Het Eco Huus is opgebouwd uit bio-ecologische materialen. De houtskeletbouwwanden zijn voorzien van isolatieplaten van houtvezel. De wanden zijn aan de binnenzijde afgewerkt met leemstuc dat de luchtvochtigheid op peil houdt. Op de vloeren ligt bamboeparket en ook voor de trap is bamboe gebruikt. Een vide geeft een zee van licht in het hele huis. 

Fraké en Finti
Ook hout kan in het bio-ecologische plaatje niet ontbreken. De villa is deels voorzien van fraké gevelbekleding. De kozen zijn van Finti, verduurzaamd gevingerlast grenen. In BinnensteBuiten belichten Frans en Mariette de bijzondere details.

Loading...