Daas Baksteen Zeddam

Naast de oude villa van waaruit de familie Den Daas al generaties aan haar baksteenbedrijf bouwt, is in samenwerking met interieurarchitect Kees Marcelis een moderne aanbouw gemaakt.

Het plan daarvoor is in omgekeerde volgorde tot stand gekomen. Er is namelijk niet geredeneerd vanuit de opzet dat er een pand diende te komen, maar dat er wat aan de tuin moest gebeuren.

Misschien is dat een van de oorzaken voor de hoge kwaliteit van het resultaat; het redeneren vanuit de omgeving. Het ontwerp kan eigenlijk niet los gezien worden van het oude huis, de tuin, de fabriek en het product waar het allemaal om draait: de baksteen. Voor het gebouw heeft het bedrijf zelfs een nieuw model steen in productie genomen.

Het ontwerp heeft de Architectuur Prijs Achterhoek 2009 opgeleverd. De jury was lovend:

"De nieuwe showroom met zijn fundamentele eenvoud verraste niet iedereen even sterk. Toch is zeker niet de makkelijkste weg gekozen. Alles klopt tot in het kleinste detail. Een van de juryleden noemde het bedrijf ‘een juwelier in baksteen’. Zowel de aanpak als het resultaat van dit project zijn een voorbeeld voor respectvol bouwen in het algemeen en voor kwaliteit van bedrijfsbouw in het bijzonder".
Opdrachtgever
Daas Baksteen
Oplevering
2009

Loading...